Νέα Πλατφόρμα myergani.gov.gr

Δημοσιεύτηκε στις 17.12.2021 στην κατηγορία Blog

Η νέα υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων myergani.gov.gr τέθηκε σήμερα σε πιλοτική λειτουργία και αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν πλέον πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που δηλώνουν για την απασχόληση τους οι εργοδότες/επιχειρήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, προχωρά. Τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκαν τα στάδια του διαγωνισμού και ο ανάδοχος πιάνει άμεσα δουλειά, με στόχο η αξιοποίηση του εργαλείου αυτού να ξεκινήσει σε ορισμένους κλάδους μέσα στους ερχόμενους μήνες. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο (real time) την απασχόληση των εργαζομένων (βασικό ωράριο, υπερωρίες κ.λπ.). Από τον Φεβρουάριο του 2022, η πλατφόρμα myergani αναμένεται να είναι διαθέσιμη και σε εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, (mobile app). Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους, συνήθως ηλεκτρονικά, και θα επεκταθεί γρήγορα σε όλη την αγορά. Την αρχή θα κάνουν τράπεζες και σούπερ μάρκετ, αλλά θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις τόσο τις μεγάλες όσο και τις μικρές. Το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ μετεξελίσσεται, λοιπόν, σε ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Η υλοποίηση του έργου είναι ήδη σε εξέλιξη από τον περασμένο Ιούνιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

 

 

Πώς λειτουργεί το myergani.gov.gr

 

Ο εργαζόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση στην πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxis. Η αναζήτηση των πληροφοριών στο myergani.gov.gr γίνεται προς το παρόν μέσα από 3 βασικές επιλογές:

 

1. «Οι Εργοδότες μου» . Εδώ θα εμφανίζονται οι σχέσεις εργασίας με τους εργοδότες που έχει απασχοληθεί (μόνο όμως όσων έχουν δηλωθεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ). Επίσης μπορεί να δει τα τελευταία καταγεγραμμένα στοιχεία της κάθε εργασιακής σχέσης, όπως έχουν καταχωρηθεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ από τις δηλώσεις των υπόχρεων εργοδοτών.

 

2. «Δηλώσεις» . Στο πεδίο αυτό μπορεί κανείς να αναζητήσει όλες τις δηλώσεις (έντυπα) που έχουν υποβληθεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ από τους εργοδότες, ταξινομημένες στις παρακάτω κατηγορίες:

   1. Έναρξη/Λήξη Απασχόλησης

   2. Μεταβολές Απασχόλησης (υπερωρίες, υπερεργασία, τηλεργασία)

   3. Άδειες

   4. Ειδικά Καθεστώτα Απασχόλησης

   5. Μέτρα COVID-19 6. Λοιπά

 

3. «Πληρωμές Covid-19» . Η επιλογή αυτή εμφανίζει όλες τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πλαίσιο των μέτρων COVID-19.

 

Τέλος εμφανίζονται αναλυτικά τα στοιχεία αδειών του εργαζόμενου.

 

 

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας

 

Η υλοποίηση της ψηφιακής κάρτας θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους, συνήθως ηλεκτρονικά, και θα επεκταθεί γρήγορα σε όλη την αγορά. Το σύστημα θα υλοποιηθεί ως εξής:

 

α) Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι έτοιμος ο ηλεκτρονικός «εγκέφαλος» της κάρτας εργασίας, δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θα υποδέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρούν ψηφιακά τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες.

β) Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι τράπεζες και τα σουπερμάρκετ. Θα ακολουθήσουν γρήγορα και οι άλλες επιχειρήσεις. Η ψηφιακή κάρτα δεν θα είναι απαραίτητα μια κάρτα σε φυσική μορφή όπως αυτές που διαθέτουν ήδη σήμερα πολλές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν συστήματα ωρομέτρησης του χρόνου εργασίας. Μπορεί να είναι μια εφαρμογή στο κινητό και ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές της επιχείρησης, διασυνδεδεμένα αμφότερα με το ΕΡΓΑΝΗ. Φυσικά τα συστήματα ωρομέτρησης όπου υπάρχουν θα διατηρηθούν και θα διασυνδεθούν με το νέο σύστημα, προκειμένου να λειτουργήσουν με ψηφιακό τρόπο.

 

Σημειώνεται ακόμη ότι:

1. Το σύστημα θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών, ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης κ.λπ. όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία ώστε να δημιουργείται ασφάλεια σε εργαζόμενους και εργοδότες.

2. Το σύστημα θα διαθέτει «κόφτες», ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις.

3. Θα υπάρχουν προβλέψεις σε τεχνικό επίπεδο για όλες τις ειδικές συνθήκες που καταγράφηκαν κατά τη διαβούλευση, όπως ενδεικτικά εργασίες εκτελούμενες έξω από την έδρα της επιχείρησης, επαγγελματικά ταξίδια, έκτακτη απουσία του εργαζόμενου για προσωπικούς λόγους κ.λπ.

 

 

Επιθεώρηση Εργασίας

 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας συνδέεται άμεσα με μια ακόμα μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει ο νέος εργασιακός νόμος (4808/2021), με την αναβαθμισμένη και ανεξάρτητη Επιθεώρηση Εργασίας. Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και η online ενημέρωση του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για το χρόνο εργασίας θα αποτελεί σημαντικό εργαλείο κατά τους ελέγχους. Οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας πριν από τον έλεγχο σε κάθε επιχείρηση θα έχουν πλήρη και λεπτομερή κατάλογο των εργαζομένων που πρέπει να βρίσκονται στην εγκατάσταση, καθώς και των σχετικών δηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από τον εργοδότη τους. Με τον τρόπο αυτό, στην περίπτωση που ένας εργοδότης ζητήσει από τον εργαζόμενο να μην «χτυπήσει» την κάρτα την ώρα που ξεκινά την εργασία του ή να δηλώσει ότι σχόλασε ενώ παραμένει στον χώρο δουλειάς, το ποινολόγιο αναμένεται να είναι αυστηρό.

 

Αναμένεται, ακόμα, η αυτοματοποίηση της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης μέσα από το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, με στόχο την εξάλειψη διαφοροποιήσεων που υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ της ασφάλισης με τα δηλωθέντα στον εργασιακό πεδίο. Έτσι η πλατφόρμα θα αποτελεί μία κοινή, αντικειμενική, και παρακολουθήσιμη σε πραγματικούς χρόνους πηγή, η οποία θα δίνει αποτελέσματα για το εργασιακό και το ασφαλιστικό βίο του εργαζόμενου.

 

 

Η μετεξέλιξη από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

 

· Αλλαγή σχεδιαστικής φιλοσοφίας στις διαδικασίες υποβολής στοιχείων από τις επιχειρήσεις με προσανατολισμό στις απαιτούμενες λειτουργίες (process oriented) και όχι με βάση τα έντυπα που ήδη χρησιμοποιούνται

· Βελτίωση / Επέκταση Μηχανισμού Υποβολών

· Μελέτη διάθεσης στοιχείων προετοιμασίας ΑΠΔ

· Διεύρυνση Πεδίου Εφαρμογής για την πληρέστερη χαρτογράφηση της Απασχόλησης στην Αγορά Εργασίας

· Δημιουργία Εργαλειοθήκης Εργοδοτών και Εργαζομένων

· Δημιουργία Διεπαφής Ανοικτών Δεδομένων

· Ευθυγράμμιση με Gov.gr

Πρόσφατα νέα
 by taxheaven.gr

developed & hosted by Jetnet ©